Terugblik: Sander & Rik over stage lopen bij SRC

In de eerste helft van 2020 verwelkomde SRC zijn twee nieuwste en jongste collega’s op de werkvloer: Sander Los en Rik Evers. De reacties op hun werk waren unaniem positief, maar we waren benieuwd hoe zij terugkijken op hun tijd bij SRC. Laten we het ze vragen.

Hey Sander & Rik, misschien even snel kennismaken?

Mijn naam is Rik Evers, ik ben 21 jaar. Momenteel volg ik de opleiding HBO-ICT Software Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam. En ik ben Sander Los, ik ben 23 jaar en studeer HBO-ICT Software Engineering, ik zit momenteel in mijn derde jaar.

Mooie, zo aankomende ICT Software Engineers? In wat voor werk zijn jullie voornamelijk geïnteresseerd?

Rik: Ik zou het liefst als ontwikkelaar werken, ik maak me nog geen zorgen over de richting. Mijn “absolute droombaan” is om back-end developer te worden. Bij voorkeur bij een bedrijf met een informele sfeer.

Sander: Hetzelfde geldt voor mij. Ik zie mezelf in de toekomst als back-end developer, ik weet alleen nog niet waar ik wil werken. Ik ben het met Rik eens: werken in een informele setting vind ik het leukst.

Hoe zijn jullie bij SRC beland?

Beide: We zijn al vrij vroeg op zoek gegaan naar een geschikte stageplaats. Onze universiteit biedt een stageplatform aan waar we op dat moment begonnen te bladeren door alle beschikbare stages. Een van de bedrijven die we vonden was SRC System Integrators. Er stond dat ze bij SRC stagiaires nodig hadden om aan de backend te werken. Dit was voor ons allebei een grote factor. Een ander voordeel was dat Hoorn redelijk dichtbij ons beiden was, wat minder reistijd betekende. Na het eerste gesprek met onze aankomende collega’s waren we erg enthousiast over een mogelijke stageplaats en werden er plannen gemaakt om het werkproces en ons te introduceren aan de SRC-software.

De rest is geschiedenis! Hoe heb je het werken hier ervaren, terugkijkend op je tijd bij SRC?

Rik: Na een aantal kennismakingsmiddagen waar ik kennis heb gemaakt met SRC-PIM, ben ik op 3 februari begonnen met mijn stage. Ik werkte aan de back-end van SRC-PIM. Het was aan mij om bij te dragen aan verschillende functionaliteiten, die stuk voor stuk data kunnen omzetten in nieuwe data.

Ik was al bekend met de programmeertaal die bij SRC wordt gebruikt, maar nog niet op het niveau waarmee ik uiteindelijk heb geprogrammeerd aan het einde van mijn stage. Omdat dit mijn eerste stage ooit was, vond ik het erg interessant om een bedrijfscultuur te leren kennen.

Wat ik het leukst vond, was het programmeren zelf. Ook vond ik het erg leuk om door mijn collega’s uitgedaagd te worden mee te denken over oplossingen voor de problemen die zich tijdens het programmeren zouden kunnen voordoen. Werken op kantoor was ook nieuw voor mij en ik vond het best comfortabel. Door de uitbraak van COVID-19 was het noodzakelijk om thuis te werken, wat even wennen was maar uiteindelijk niet zo’n groot probleem was.

Sander: Ik heb ook aan de SRC-PIM-backend gewerkt. Ik heb meegewerkt aan een rekenmechanisme dat ervoor zorgt dat data getransformeerd kan worden van iets ‘ouds’ naar iets ‘nieuws’. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op de meest efficiënte en snelle manier automatisch te laten berekenen hoeveel werkdagen er in een bepaalde periode zitten.

Ik heb me onder andere moeten verdiepen in de coderingsstandaarden en andere technieken van Microsoft om veel data zo snel mogelijk te kunnen verwerken. Ook moest ik er rekening mee houden dat de code leesbaar en aanpasbaar moet blijven zonder al te veel afhankelijkheden.

Het was voor mij erg leuk om met anderen die al een tijdje in het vak zitten te mogen werken en samen tot oplossingen te komen. Door de omstandigheden was thuiswerken vanaf half maart ook een verplichting. Ik reis met het openbaar vervoer en dus was het niet verstandig om naar kantoor te komen. Het thuiswerken was even wennen, maar het ging goed en het went snel. Het development team had alle benodigde middelen om zoals voorheen aan PIM te blijven werken, waardoor ik zonder beperkingen kon blijven werken.

Heel erg bedankt Rik & Sander voor alle bijdragen die jullie bij SRC hebben geleverd!