100 dagen Paul als onze CEO

Op 9 juni 2021 stelden wij onze nieuwe CEO voor: Paul Thomassen. Tijd gaat snel, dus inmiddels kunnen we met Paul terugkijken op zijn eerste 100 dagen als directeur.

Paul, jij kwam niet helemaal nieuw binnen hé?

Klopt, sinds vorige zomer ben ik commissaris bij SRC. Ik ambieerde al een tijdje zo’n rol, toezicht houden op een management team en de goede vragen stellen op het goede moment. En ik merkte dat die rol me ook echt beviel, maar na een tijdje gingen toch mijn vingers jeuken. Ik hoorde over alle zaken die er spelen, maar mijn rol ging niet verder dan het toezichthouden.

Dus toen begin dit jaar toch aan mij de vraag werd gesteld om terug met de voeten in de klei te gaan staan, heb ik ja gezegd. Ik miste het dagelijkse contact met collega’s, en een vervolg kunnen maken aan de vragen die ik stelde.

Hoe is jouw indruk van SRC na een klein jaar commissaris en nu 100 dagen CEO?

Ik zie SRC als een dertigjarige startup. Het is een klein, overzichtelijk bedrijf, wat een heel mooi product heeft, eigenlijk een pareltje in de markt. Ik merkte gek genoeg bij mijn kennismakingsgesprekken als commissaris een grote bescheidenheid bij veel collega’s. Terwijl ik besefte dat onze software wel iets is dat heel wat bedrijven nodig hebben. Wij zijn in verschillende branches – food, retail, doe-het-zelf, – echt een smeermiddel van klant tot leverancier. Ik probeer dus nu ook intern een kleine culture shift te laten gebeuren. Bij SRC mogen we erg trots zijn op onze producten.

Hoe doe je zoiets denk je?

Ik vind dat ik het goede voorbeeld daarin moet geven. Ik voer geen hoogdravende managementprogramma’s, maar ik ben scherp op de inhoud. Als je compromissen doet op gebied van efficiëntie, dan hou je jezelf en de anderen voor de gek. Tegelijk ben ik ook joviaal in de omgang. Ik hou van zelfspot en humor, dat is mijn stijl wel. En dat is geen trucje.

Ik dacht eerst dat dit veel groter kon zijn, maar eigenlijk is dit het: het één op één aandacht hebben voor elke collega. Een nieuwe CEO is altijd spannend voor mensen, zeker eentje met misschien iets te veel bravoure, grote mond en Drentse tongval. Maar het is mijn authentieke stijl met het doel mensen een spiegel voor te houden. En het geeft mij nu al veel voldoening om dit werk te mogen doen.

Ik hoop ook te bereiken dat iedereen zich ook veilig voelt bij SRC, dat men inziet dat alles mogelijk is, en dat men ook samen fouten durft maken. Dat mensen weten dat ze gewaardeerd worden.

En als dat allemaal lukt, waar staat SRC dan over een paar jaar?

Ik zie dat op twee manieren gebeuren. Ten eerste willen we de landsgrenzen overstijgen. We hebben al een footprint in België, maar die ontbreekt nog in Duitsland.

Ten tweede bekijken we per branche waar wij toegevoegde waarde kunnen bieden. We hebben de afgelopen 30 jaar onze reputatie opgebouwd in branches als retail, consumer goods en vastgoed. Je kunt zo onze oplossing in de doe-het-zelf sector gebruiken, en dat gaan we ook realiseren. Er zijn nog tal van branches die bij onze oplossing gebaat kunnen zijn. Zeker als er veel producten, productattributen en een bepaalde complexiteit in zit, want daar zijn wij goed in.

Wat is er voor nodig om dat te gaan realiseren?

Zoals in elk bedrijf liggen er enkele vraagstukken die getackeld moeten worden, en ik ga het gesprek met iedereen aan om die vraagstukken op te lossen. Dat maakt ook dat de rol die ik nu vervul veel leuker is dan commissaris, maar natuurlijk kosten sommige zaken wat tijd. Ik hou er nu echt van de manager te zijn die niet boven de anderen staat, maar een meewerkend voorman is.

En als voor jezelf, waar haal jij de trots uit om voorman van SRC te mogen zijn?

Mijn trots haal ik uit waar het bedrijf staat en hoe de mensen ervoor staan. Het herwinnen van de trots op de propositie die SRC de markt kan bieden op een aantal vlakken bijvoorbeeld. Qua techniek is SRC misschien wel het best bewaarde geheim van Hoorn of van Noord-Holland, wordt hier gekscherend weleens gezegd. Juist in het samenspel van een aantal competenties die wij in-house hebben, is onze propositie een pareltje, of misschien wel een diamant. En natuurlijk moet elke diamant nog wel even tot perfectie geslepen worden. Dat is een proces voor de komende jaren. We gaan gestaag groeien vanuit het geloof in eigen kracht.

Welke kernwoorden passen daar voor jou bij?

Betrouwbaar, robuust, een belofte die nagekomen wordt. Geen hoogdravende marketing praat maar gewoon de afspraken die men maakt nakomen. Dat zijn de eerste die bij mij te binnen schieten.

Mooi ja, dat dekt wel een beetje de lading denk ik.

Ja, ik hoop het.

Ja zeker wel, dankjewel Paul.